torstai 24. elokuuta 2017

Missä me ollaan hyviä?

Tässä eräästä lukemastani tekstistä inspiroituneena päätin vähän pohtia asioita, joissa olen mielestäni onnistunut Jujun kanssa. Kun treenaa tavoitteellisesti, ja vielä monessa lajissa, on välillä vaikea hahmottaa omaa kehittymistä. Onneksi tätä varten on ne kaikki mahtavat treenikaverit ja tutut, jotka osaa arvioida ja kommentoida. Tässä kuitenkin vähän omia ajatuksia Jujun vahvuuksista ja omista koulutuksellisista onnistumisista, lajeittain ja arkea unohtamatta:Arki:

+yleinen arkihallinta. Juju odottaa autosta ulos lupaa, ei kulje avoimesta ulko-ovesta ilman lupaa, ei varastele ruokaa, odottaa omaa ruokaa nätisti ja syö luvan saatuaan, väistää ihmistä, ei hypi kenenkään päälle (paitsi mun, ja sekin luvan kanssa) jne. Tämä yksi tärkeimmistä asioista ihan arjen sujumisen kannalta.

+hihna(ton) käytös. Olen mielestäni onnistunut erinomaisesti luomaan Jujulle oikeanlaisen asenteen ja käytöksen lenkeille hihnassa ja vapaana. Hihnassa ollessaan Juju on ikäänkuin puolittain hommissa, ja se kävelee hihnassa kauniisti vetämättä ja käskystä vierellä. Ei noteeraa koiria tai vieraita ihmisiä, ja tähän voi luottaa 100% kaikissa tilanteissa. Provosoivat koirat saavat provosoida kaikessa rauhassa, ei järkytä pikkumustan maailmaa mitenkään. Varsinaisilla lenkeillä irrallaan ollessa Juju ei lähesty ketään, ei mene kenenkään luokse, vaikka vieras ihminen kutsuisi, ilman lupaa, ja suhtautuu kaikkeen ja kaikkiin avoimen viileästi. Ei pidä vieraita ihmisiä juuri minään, mutta suhtautuu kuitenkin ystävällisesti kaikkeen. Ei jahtaa myöskään mitään eikä ketään kiellettyä, kaikki metsien ja puistojen asukit saa olla rauhassa ja lähteä vaikka nenän alta.

+arkiluoksetulo. Jujulle luoksetulo on itsestäänselvyys ja ehdottomuus.

+ympäristökovuus. Olen mielestäni onnistunut loistavasti luomaan Jujulle uskoa, että sen ei mun seurassa tarvitse huolehtia mistään, ei pelätä mitään, eikä puolustaa itseään. Mamma hoitaa. Juju ei pelkää mitään ääniä, alustoja, ympäristöjä tai yllättäviäkään asioita, ja jos se jotain mietiskelee, niin viimeistään yhdessä katsomaan menemällä kuittaa asiat normaaleiksi. Yleistää myös asioita hyvin tässäkin (jos tämä kottikärry on turvallinen, niin myös tuo on jne)

+asenne muita ihmisiä ja koiria kohtaan. Juju on avoimen välinpitämätön tuntemattomia ja ikävänä pitämiään ihmisiä ja koiria kohtaan. Ei pidä vieraita ihmisiä minkäänlaisena resurssina, eikä sitä kiinnosta mennä kenenkään luo. Kuitenkin jos saa luvan ja ihminen on tuttu, niin käyttäytyy ystävällisesti kaikkia kohtaan. Ei mielistele ketään. Potentiaalisiin tappelijoihin suhtautuu täysin välinpitämättömästi ja jos joutuu nokikkain, yrittää kaikkensa välttääkseen konfliktin. 

+rauhoittuminen. Juju rauhoittuu käskystä (ja nykyään ilmankin) missä vaan ja osaa ottaa tauot lepäilyn kannalta.

+ruokailu. Juju odottaa ruokaa, sillä on nälkä ja se arvostaa ruokaa, se syö mitä vaan ja se osaa odottaa kauniisti.

+kynsien leikkuu ja muut toimenpiteet. Ei tarvitse ottaa stressiä, kaikki hoituu ilman ongelmia.Treenit yleisesti:

+palkkautuu sekä lelulla, että ruoalla (täysin opetettua). Alunperin hyväksyi palkkana vain lelun, mutta halusin että palkkautuu myös ruoalla (nopea palkkaus, eri palkkatasot), joten sen arvoa nostettiin.

+oppimisen oppiminen. Tämä on yksi tärkeimmistä. Että koira osaa oppia. Jujulle jos joskus tulee tenkkapoo, se ihan selvästi miettii asiaa, ja lopulta ratkaisee niitä, sekä muistaa ja haluaa muistaa ratkaisut.Toko:

+kaukot. Olen mielestäni onnistunut opettamaan Jujulle napakat, varmat ja kauniit kaukot, joista myös JJ pitää.

+paikallaololiikkeet. Jujulla paikallaololiikkeet on niin varmat, että sen voi jättää oikeastaan mihin vaan paikallaoloon, ja varmuudella löytyy samasta paikasta uudelleen.

+ohjatun noudon alkeet. Juju rrrrakastaa ohjattua noutoa, ja liike on sille hyvin varma. Suunnat noin yleisestikin on paimennuksen myötä helpottuneet ihan jokaisessa lajissa, Juju osaa erotella suunnat ja tietää että suunnilla on väliä.

+tunnari!! Melkein unohdin kuinka hyvä tunnari meillä on kun sitä ei edes koskaan treenata.

+kehääntulo. Tähän kun alettiin panostaa, koko treenien mielentila on tullut paremmaksi.

+häiriöt. Juju suhtautuu häiriöihin avoimesti (ei ahdistu) mutta kuitenkin keskittyneesti. Olen mielestäni onnistunut aiheuttamaan Jujulle monentasoisia ja monenlaisia häiriöitä, ja Juju on hyvin selvinnyt kaikesta.Agility:

+radanluku ja irtoaminen. Jujun lähtökohtainen koulutustapa aksaan ollut tarjoaminen, ja sen kautta on tullut hyvä radanluku ja irtoamiskyky. Yksi tärkeimmistä, itsenäinen radanluku ja irtoaminen....

.....+ja heti tähän perään ohjautuminen ja kääntyminen. Ilman näiden kahden ensimmäinen harmoniaa, olisi mustaa ferraria vaikea ohjata. Oon onnistunut myös rakentamaan hyvät ABS jarrut Jujulle radalle, joten se myös kääntyy tiukasti.

+itsevarmuus. Juju on nykyisin agikentällä aika päällikkö.

+rimavarmuus. Rimat pysyy kyllä, ja jos ei pysy, on koira jumissa tai jotain muuta vialla.

+esteiden lukitus. Jos lukittaa, enkä tee ohjausvirheitä, niin sinne menee, joten myös luotto estelukituksiin on hyvä, pääsen sitä kautta liikkumaan radalla hyvin.


Paimennus:

+motivaatio ja moottori. Tulee tietty selkärangasta ja perimästä myös.

+eläinten käsittely. Juju kohtelee paimennettavia tosi kauniisti ja kohteliaasti, mun ei tarvitse pelätä että se vahingoittaisi lampaita. Juju myös poistaa lampaista luonnostaan painetta, jos ajautuu liian lähelle, ja vasta viime aikoina oon alkanut ymmärtää tämänkin ominaisuuden tärkeyden.

+kuuntelu. Juju on alkanut ihan oikeasti kuunnella tosi hyvin lampailla ja erottelee käskyt.

+oikein tekemisen palo. Juju yrittää aivan täysiä tehdä oikein.

+yhteistyö. Ollaan kokoajan paremmin samalla pellolla ja Juju myös luottaa siihen että pidän oman puoleni.


PK-jälki:

+keppimotivaatio. Ehdottomasti kärjessä tämä. Tietoisesti otettu kepit mukaan vasta kun keppimotivaatio ollut korkea.

+nenän käyttö. Ajaa jälkeä rauhassa syvällä nenällä.

+palkkautuminen. Palkkautuu pelkistä jälkikepeistä erinomaisesti.


Muut:

+pk-tottis asenne. Aloitettu asennetreeneistä ihan tietoisesti, ja tuottaa tulosta.

+esineet ja niistä kiinnnostuminen noin yleensä. Olen tietoisesti antanut Jujun kannella kaikenlaista ja tuoda kaikenlaisia esineitä.

+uiminen. Olen saanut Jujulle hyvän uimistyylin ja motivaation uimiseen aika ilmaiseksi. Mutta esim. uimahyppyjä opeteltu ihan erikseen ja nyt hyppää jo korkealta laituriltakin hyvin.

Kyllähän näistä saisi aika listan. Maailman paras Juju, ja loput on vaan kehityskohteita.

2 kommenttia:

 1. YES! En tiedä, sattuiko olemaan minun tekstistä kummunnut postaus, mutta sillä ei ole väliä. Näitä on ihana lukea! <3

  Ja onpahan helkkarin makean näköinen otus. <3 <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itseasiassa nyt kun sanoit; luin jo joskus aikoja sitten sen tekstisi vähän vastaavasta aiheesta, ja se jäi kyllä tosi paljon mieleen! Nyt tässä yhteydessä en varsinaisesti tullut sitä ajatelleeksi, mutta ehkä inspiraatio tosiaan kumpusi alunperin juurikin sinun blogista :)

   Kiitos, ja kiitos <3

   Poista