keskiviikko 23. elokuuta 2017

Way to go!

Päivät menee semmoista kyytiä että hyvä kun ehtii hengittää välissä.

Lauantaina käytiin paimentamassa Jumesniemellä. Jujun kanssa ensin lampaat pois mökistä ja pikkuaitaukseen, sitten siellä jaettiin portin avulla porukka puoliksi, toinen puoli pellolle (menivät takaisin mökkiin). Sitten eka kierros pellolla. Uudestaan hakemaan porukka mökistä, mistä ne aina lähtivätkin täysillä. Juju säilytti maltin ja totteli suunnat niin saatiin porukka aika nopeasti haltuun ja ajotreeniin. Tarkoituksena oli nyt ottaa niitä vähän pidempiä flänkkejä, kun ihan selvästi Somerolla oli nähtävissä se, että ei olla oltu pellolla, että nysväystreeni on tehnyt tehtävänsä. Juju osasi lähityöskentelyssä flänkätä vain lyhyitä pikkuflänkkejä. Nyt kuitenkin ajettiin ensin poispäin laitumen päähän, ja sain taas seistä jarrulla että sain ajoon sellaisen rytmin kun halusin. Välillä käskin ajaa nopeammin, että saatiin taas hidastaa slow ajoon. Kun hoputin ajossa, huomasin että se alkoi vielä hyvin helposti pellolla keittää yli, joten tätä aika harkitusti. Tein lyhyitä hakuja. Kaaret aukesi kivasti. Totteli nostossa, sai tuoda vain muutaman kerran suoraan, muuten ohjasin nostossa. Kiltisti otti suunnat, mutta edelleen vasuriin aina lähti tulemaan vähän sisään, eikä avannut kunnolla. Oikeaan huomattavasti parempi. Ajoon lähti myös hyvin, sai välillä ajaa porukan pois jaloista pyörimästä. Nyt oli taas erilainen porukka lampaita kun viimeksi. Nämä oli sellaisia poksuvia. Ensin eivät väistäneet koiraa, ja saattoivat katsoa ja antaa painetta, mutta kun koira itsevarmasti tuli, niin sitten yhtäkkiä lähtivät ohjuksena. Nostossa piti siis olla tarkkana ja lähestymisessä. Juju oli kyllä aika hieno, sillähän on ollut vaikeuksia, jos lampaat on antaneet painetta (malttaa lähinnä) mutta nyt oli aika päättäväinen. Ei vieläkään ihan kokonaan kestä mun jarruja, vaan helposti lähtee sitten vähän flänkkäämään, mutta saatiin hyviäkin.


Toisella kierroksella pikkuaitauksessa eläinten lähetymistä, ja kohtaamista kulmassa. Tämä treeni on ollut aikaisemmin vaikeaa, kun on laitettu eläimet kulmaan ja sitten koira saanut kohtisuoraan lähestyä, ja pitää nurkassa. Nyt kuitenkin sujui aika hyvin, Juju ei poistanut painetta nurkassakaan, ja vasta kun annoin luvan lähteä flänkille, irrotti nurkasta. Toki huomaa, ettei tätä ole tehty, kun helposti sitten jäi jumimaan, mutta tosi hyvä oli henkisestä paineesta huolimatta. Lisäksi jaloista pois ajamista (hyviä) ja lähetymistä. Lähestymisetkin alkaa olla aika ok, tulee hyvällä temmolla ja varmuudella. Vähän saa olla edelleen tarkkana että jatkaa ajoa poispäin suoraan, mutta hyvä siitä tulee.
________________________

Maanantaina sitten vapaapäivän jälkeen kunnon lenkin jälkeen ajeltiin paimentamaan Somerolle. Koska tulevat kisat, tehtiin hakuja ja ratatreeniä.

Ensimmäisen kierroksen haut oli aika super kaikki. Molempiin suuntiin kolmisen toistoa, matkaa pidennettiin vähitellen 50m--->100m eli ykkösluokan haun mittaan. Lähetin joka kerta paineetta, kuten kisoissa. Hienosti laajensi kaarta lopussa, en joutunut itseasiassa yhtään ainoaa kertaa laittaa maahan ja antaa lisäkäskyjä. Juju ei lennossa vielä osaa ottaa lisäkäskyjä kaarella, joten jos se kisoissa liian ahtaasti lähtee mun on laitettava se maahan ja uudestaan annettava flänkkikäsky. Mutta nostot kaikki on myös hyviä, totteli pillillä stopit kaaren päässä ja nosti rauhallisesti. Ärsyttävä standi taas venyi ja vanui tuonnissa mutta noin muutoin oikein buenoa toimintaa. Marikakin kehui on paljon kehittynyt yhdessä kaudessa pikkumusta. Se on tietty kun alkaa tehdä oikeita asioita...


Toisella kierroksella kävin pystyssämässä ajoportit ja ajettiin rataa. Hakumatka sen 100m, ja lähetys kisamaisesti, tosin taisin ekalla lähetyksellä sen verran sekoilla että lähetin väärään suuntaan kuin millä puolella tolpalla oli, joten leikkasi linjan ja siitä olisi kisoissa lähtenyt 19p hausta. Uuuuups. Haut oli oikeastaan koko ratatreenin aika keskitasoa. Ei siis sekoillut lopussa ja laajensi kyllä itse kaaren päätä, mutta meni sen verran ahtaasti että alkoi vaikuttaa lampaisiin jossain klo 2 ja toiseen suuntaan 10 kohdilla. Toki veto myös mun selän taakse. Siksi nosto oli herkästi vähän vino ja vauhdikas, mutta rauhoitti kyllä tuonnissa, ja kaikki tuonnit oli hyviä (tehtiin siis ensin kokonainen rata-ajo ja sitten osia). Tolpan kierrot oli vedosta huolimatta kaikki tosi hyviä. Eka poispäinajo oli yhtä serpentiiniä, ei nyt kuitenkaan leikannut linjaa, mutta ajoi vinoon, eikä nyt vielä oikein osaa ajaa kunnolla lauman sivussa, kun veto no siellä, vaan helposti törkkää liikaa. Joten offline koko ajo ekalla kerralla. Otin ajoja muutaman kerran uudestaan, ja parani joka kerta, eli linjalla ajo treeniin edottomasti! Ärsyttävä stand stoppi myös pilasi monet flänkit, kun se vanui ja liukui. Myös itse pitäisi muistaa katsoa linjaa tolpalta porteille samalla kun ajaa. Myös porteista ajo selvästi jännitti ekalla kerralla, koska ei meinannut uskaltaa työntää musta poispäin porteista läpi, vaan meni vähän säätämiseksi portilla. Läpi kuitenkin. Kuljetus oli perus ok, vähän liian lähellä ajoi, sain huomauttaa tästä ja pysäyttää. Mutta linjalla kuitenkin (toki Woolandian treenilampaat myös tosi helppoja tässä kohtaa) ja toka portin käännös tiukka ja hyvä. Totteli suunnat. Jätettiin lauma tolpalle, ja jätin koiran lampaiden ja häkin väliin. Menin avaamaan portin ja lähetin oikealle hakemaan. Sanoin ennen flänkkikäskyä Juju, jolloin kääntyi mua kohti, tällä tarkoitus oli saada se lähtemään kunnolla hakemaan lauma häkitykseen, ettei lähde liian tiukasti. Nämä lampaat käveli automaattina häkkiin. Sitten portti kiinni, ja sen jälkeen (huom!) koira häkkiinn. Jännitti häkkiä nyt enemmän. Kuitenkin aika kivalla asenteella meni lauman taakse, vähän taisi liian vauhdilla mennä kun lampaat vähän säikähti. Maahan sinne. Sitten odotin hetken, että näin että elukat rauhoittui ja sitten vasta häkki auki. Lähtivät kuitenkin aika vauhdilla mutta ei tullut hätä, häkki kiinni ja koira perään. Kauniisti flänkkäsi porukan kiinni.


Lopuksi tehtiin tosiaan vielä lisää hakuja, ja porteista ajoa. Ja laitoin vielä lampaat häkkiin uudestaan toista treenaajaa varten. Toinen häkki olikin kiva kun koira sai vähän työstää, kun vahingossa työnsin lampaat häkin suulta ohi aluksi. 👏 hyvin tässäkin malttoi eikä hermostunut. Hyvä hyvä! Olin tosi tyytyväinen treeneihin, ja tuli ihan sellainen olo, että vaikka tuskin kauheasti pisteillä juhlitaan kisoissa (koska ppajo on niin kesken ja radalla haut nyt oli mitä oli, kisajännitys ahdistaa niitä kuitenkin lisää) niin eiköhän me rata saada ajettua, ja se olisi jo yhden tavoitteen täyttämistä se!
_________________________

Alunperin vähän mietin etten menisi tällä viikolla ollenkaan aksaamaan, vaan valmistauduttaisi kisaan toisella tavalla (puun kiertoja, ohjauskuvioita ja takaakiertoja muualla kun hallilla) mutta en malttanut. Tarkoitus oli tehdä lyhyet kisavalmistautumistreenit, katsoa suulliset käskyt, kerrata A ja keinun suoritus, rengas ja juoksupuomi. No kaikki tuli kyllä tehtyä, mutta treenit venähti, koska omaan tapaani kangistuneena en malttanut tehdä iisiä ja helppoa vaan tietysti vaikeimman kautta. Ja tätä kutsutaan siis juoksupuomin käännöksiksi (ja vielä sinne putkeen eri päihin) ja ratatreeniksi, jossa oli putken pään ohituksia (vielä Jujulle vaikeita) jne. Huhheijjaa.. Vielä lisäksi tietysti eri kentällä ja puomilla kuin yleensä jottei vaan menisi LIIAN HELPOKSI. Hmm...


Juoksarin osalta treenit oli vaihtelevat ja huomaan, että tuo puomin suuntaisesti oleva U putki ja sen eri päät tuottaa harmaita hiuksia juoksarin jälkeen. Juju kyllä kääntyy putken lähempään päähän, mutta ei malta millään (eikä jotenkin taas tajua miksi teetän sillä jotain niin helppoa) mennä kauempaan (helpompaan) päähän. Osumat oli kyllä oikein hyviä, mutta se väärän putken pään prosentti oli melkein yhtä hyvä. Ja sitten kun tarpeeksi monta kertaa mokasi, niin jos en palkannut, elkoi arpoa, ja sitten ei osunut tai osui mutta hitaassa vauhdissa. Saatiin kyllä hyviäkin enkä luovuttanut, mutta olisi voinut kyllä ihan lopettaa jo paljon aiemmin niihin hyviin, eikä jäädä hinkkaamaan.

Juoksarien jälkeen menin toiselle kentälle tekemään rataa (jolla ei ollut puomia). Rata oli kiva, ja joku oli taas tehnyt sellaisen radan jolla pienelläkin kentällä sopi olla isot estevälit! Jes! Ja kaikki meni suhteellisen hyvin: yhden kerran mokasi keppien loivan avokulman johon ohjasin poikkarilla, mutta korjasi ja sen jälkeen löysi sinne varmasti, Ata ei ensin löytänyt??, vaan meni putkeen tai tuli ohi?? mutta sitten kun löysi, koski ihan joka ainoa kerta, vaikka Aalta vähän loivasti käännyttiin. Renkaan löysi joka kerta, eikä räjäyttänyt sitä. Keinulla oli hyvä treeni sinällään, koska ekalla vapautti itse itsensä liian aikaisin, ja tuli ruma keinu, niin pääsin tekemään sitten muistutustreenin namialustan kanssa, että miten sen kuuluikaan tehdä se keinu. Mutta sitten se putken pään ohitus. Oikeasti ajattelin, että tämä on aika helppo putken pään ohitus koska keinulta piti kääntyä tosi jyrkästi oikealle, jotta edes löysi sinne ohitettavaan päähän. Mutta sinne se meni, ja aivan joka kerta, vaikka jäin seisomaan osoittamaan toista päätä, niin ei. Ja sitten kun on vähän hitaalla käyvä ohjaaja, niin en muistanut taas auttaa, ja ottaa käsitargettia tähän heti. Oltaisi säästytty vähemmältä väännöltä kun olisin muistanut. Koska kun pyysin keinulta ekan kerran käsitargettiin, niin lamppu syttyi ja tajusi idean heti; AIJJAAA, OISIT HETI SANONUT! 💜 Tehtiin sitten lopuksi myös nollarata, niin jäi hyvä mieli 😏Huomaan itsestäni näissä kisavalmistavissa, että olen jotenkin huomattavan jännittynyt, ja se hämmentää Jujua, koska tilanne on ihan sama kuin noin 200 aamuna vuodessa muutenkin. Mutta sitten ohjaaja on jäykkä kun rautakanki eikä leiki täysillä eikä osaa kehua kunnolla... siksi mun ei kannattaisi tehdä kisavalmistavia treenejä lainkaan hallilla, vaan mieluummin jossain keskellä metsää.

Nyt sitten loppuviikko menee paimentaessa (to) ja jälkihommissa (luultavasti pe ja la?). Perjantaina olisi myös tottisvuoro, joten sinne mennään tekemää pari hyppyä, mutta ei muuta.

Sunnuntaina sitten kisataan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti