tiistai 30. tammikuuta 2018

Tokovideoita ja viisi viikkoa

Mulla oli viime viikon tokotreeneistä ihan todisteaineistoakin, mutta en ehtinyt saada niitä postauksiin mukaan. Tässäpä ne nyt sitten:Juju kävi viime viikolla myös paimentamassa ja lisäksi aloitin sen kanssa nosework treenit. Mukavaa vaihtelua, virtaa tuntuu olevan Jujulla nyt melko paljon, kun on treenikertoja vähennetty ja agi jätetty jo aikoja sitten kokonaan pois.

Paimentamassa oli vaihteeksi hyvät treenit. Juju oli aluksi liinassa, jotta sain estettyä paskan syönnin kokonaan, ja liina myös toi tarvittavaa voimaa Jujulle. Tuntuu että kun kesällä Juju oli jo niin hyvä, niin treenien vähentyminen melkein nollille hetkeksi toi paimennukseen taas pienen taantuman. Mutta ei se mitään, täältä on noustu ennenkin. Liinatreeni tosiaan auttoi kyllä taas, tehosi paremmin kuin muut keinot mitä olen kokeillut. Haistelu on Jujulle stereotypistä, se ei itse sitä tajua ja se yrittää haistelemalla rauhoitella itseään kun jännittää. Siksi siitä kieltäminen ei ole tuonut minkäänlaista tulosta, pikemminkin vain pahentanut asiaa, kun eihän se voi ymmärtää mistä mä sitä kiellän jos se ei itse havaitse haistelevansa. Paskan syöntiin se reagoi, joten sen se ymmärtää ja havaitsee, mutta haistelua ei. Nenän käyttö on Jujulle ollut todella luontaista (se on sitä myös suvussa), joten uskon haistelulla rauhoittelu on Jujulle todella luontaista. Mutta anyway, se, että se oli hetken liinassa, ja sain pienellä nyppäisyllä kerrottua oikea-aikaisesti ilman sanallista kommentointi että tää ei ole se mitä haluan, toimi. Toisella kierroksella en laittanut enää liinaan, ja silti haistelu pysyi poissa. Tehtiin hankalia asioita pikkunurkkauksessa, ja lampaatkin haastoi Jujua nyt jonkin verran, porukassa oli kaksi jalan polkijaa ja yksi tuijottaja. Mutta hyvin Juju piti puolensa, aidan ja eläinten välissä meinasi kiihtyä, mutta pysähtyi silti kuin seinään sinnekin kun stoppasin. Ahtaan tilan treeni tekee kyllä ihan hyvää Jujulle! Mun mielestä mama koira oli varsin pätevä, ja aika pienistä korjauksista on kiinni, että tekee hyvällä asenteella ja temmolla. Oon aikanaan laittanut liikaa vastuuta liian osaamattomaan koiraan, ja siksi se menee vähän passiiviseksi tai sitten toisena vaihtoehtona kiihtyy kamalasti hankalissa tilanteissa. Katsotaan mennäänkö vielä ennen pentuja. En nytkään enää uskaltanut ottaa Jujun kanssa lampaita ulos, kun en halunnut laittaa Jujua pikkulampolaan, ettei käy vahinkoja.


Noseworkki on ollut hauskaa! Pitkästä aikaa laji, jossa on vapaus vaan kokeilla kaikenlaista ja edetä sen mukaan mikä toimii. Juju hoksasi hyvin nopeasti (tarjottuaan purkkilaudalla ensin kaikki kohdetyöskentely asiat mitä osaa) eriävän hajun ja olen jo saanut lisättyä siihen käskyä. Huomasin myös että "etsi" vihjeellä Juju alkaa haistella, vaikka ei edes tiedä mitä nyt etsitään. Ihan loistava juttu huomata tuo, se on helppo palauttaa haistelumoodiin nopeasti kun tiedän miten. Missä se on?- vihjeellä Juju etsii enemmän silmillään ja laajemmalta alueelta, etsi- vihjeellä aukeaa nenä. Kätevää. Ainoa pikkujuttu on se että tähän asti etsi- vihje on liitetty esineruutuun. En mä sitä tähän noseen aiokkaan liittää, vaan otan tähän ihan omat käskysanat. Mutta mielenkiintoinen yksityiskohta.

Tänään viisi viikkoa tiineyttä täynnä! Maha kasvaa, viikonlopun aikana tuli 3cm (...tai sitten hoidossa oli vaan liian hyvät eväät? 💜💛) ja painoakin tuli taas 200g. Jujulla on myös nyt jo ihan kunnon tissit, ja mahakin näkyy. Edelleen seistessä maha on aika sporttinen, mutta se alkaakin laskea yleensä vasta ihan lopussa. Tiineysröntgenkin on varattu, se on tiineysvuorokausi 53, eli 12.2. Jännää on.Juju oli tosiaan (instaa ja facen penturyhmää seuraavat tietävätkin) hoidossa viikonloppuna, kun allekirjoittanut oli viettämässä koiratonta viikonloppua kylpylässä lillutellen. Juju meni pe-la Jonnalle, ja Jonnan lähtiessa EO-karsintoihin sunnuntaina, Juju meni Inkalle. Linkille Juju sanoi kättelyssä että "hani, en oo nyt sillä tuulella", mutta muutoin koirat oli kuin paita ja perse. Edelleen niin superyyberällösöpö pariskunta että oih ja voih. Lauantaina Juju oli bortsuporukassa lenkillä Jonnan ja Linkin, sekä Saimaan, Nokin ja Sätkän kanssa, ja kaikki oli mennyt hienosti. Inkalle kun Juju meni, Saimaa oli ollut Jujusta ikionnellinen ja tytöt oli nukkuneet kirjaimellisesti päällekkäin Inkan kainalossa. On kyllä superonni multitalentti sosiaalinen koira, jonka mielestä kaikki käy ja on ok. Silti Juju on ihanan helppo, ei ui kenekään liieveihin tai ole mikään yltiö kaikkien rakastaja.

Kotona pentuhuoneeseen (joka on meidän olkkari 😁 ) on asennettu pentumatto suojaamaan lattiaa ja pentulaatikkoon tilattu kamat. Hiljalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti