maanantai 19. syyskuuta 2016

Bortsuja siellä, bortsuja täällä

Viikonloppuna oli sitten kasvattipäiviä ihan molempien päivien osalta.

Lauantaina ajeltiin Virpin ja koirien Jussin (Jujun veli) ja Martin kanssa Piikkiöön paimentamaan Entin ja Päivin kanssa. Paikalla oli EnttixEbony pentueesta vain Juju ja Jussi, EnttixNoki pentueesta taisi olla kaikki paitsi yksi. Aika rennolla meiningillä oltiin, Juju sai olla ekana vuorossa paimentamassa. Oltiin ensin pienessä laitumessa, ja siirryttiin sielä toiselle, isommalle puolelle tekemään hakuja. Otettiin ensin Jujun kanssa kaksin tuntumaa lampaisiin, ja ne toimikin kivasti. Oli mukavia, hyvin koirattuja, mutta liikkuvaisia lampaita. Tehtiin kahden ensin helppoja flänkkejä ja ihan peruskuljetusta ja pätkä ajoa, ja sitten siirryttiin tekemään toiselle laitumelle hakuja. Hauissa meitä avusti Elina, joka siis on toisen pentueen emän Nokin omistaja.Elina halusi että tehdään harjoitusta, jossa Juju tekee lyhyitä hakuja ja sitten kun lampaat tulee ihmisten luo, niin Juju saa vielä siitä nostaa ne ja ajaa poispäin ohi. Saadaan vähän nostotreenejä tällä tavalla tehtyä. No tämä treeni selkeästi ei oikein toiminut, Juju tuuppasi lampaat meistä ohi, ja sitten turhautui siihen että joutui hakemaan ne uudestaan toiselta puolelta. Teki muutaman liian vauhdikkaan haun, ja sitten lopeteltiin siihen. Ei ollut ihan meille sopiva harjoitus, kun olen justiinsa noista vauhtihauista halunnut eroon, ja siitä että se syöksyy lampaiden takana kauhean kovaa.

Tämän jälkeen me taukoiltiin, ja muut teki. Nähtiin myös kun Entti paimensi, ja totesin että Entillä on ihan yhtä kova silmän käyttö kun Jujulla. Jää helposti silmään kiinni.


Toisella kierroksella mentiin vähän villimmälle porukalle isommalle pläntille tekemään ajoa. Ajettiin ensin lampaat vedon päädystä toiseen päätyyn. Vähän oli jännä tilanne Jujulle kun irrotti porukan aidasta ensin, ja vähän tuli säätöä, ja sitten piti ajaa poispäin toiseen laitumen päätyyn. Lampaat kuitenkin liikkuivat hyvin pois alta, joten hyvä treeni sinällään. Ajettiin lampaita pienellä pätkällä edes takaisin pellon reunaa, ja yhden kerran meinasi porukka karata kun käskin sisäflänkille väärään suuntaan. Juju totteli hyvin, itse käskin väärin. Saatiin kuitenkin ihan onnistuneitakin ajoja ja sisäflänkkejä joten olin tyytyväinen. Meidän tasolle aika haastava tehtävä._________________________________________

Sunnuntaina sitten kasvattipäiville Orivedelle Päättymätön treffeille. Päivä alkoi aksalla, jossa kisailtiin leikkimielellä kahdessa luokassa, oli pennut / kisaamattomat, ja sitten kisaavat. Me oltiin kisaavat ryhmässä, vaikka ykkösluokassa vielä ollaan :)

Rata oli helppo, ajattelin että tästä selvitään kevyesti. Ainoastaan yksi hyppykuvio oli vähän mietittävä, että mitä kautta sen otan. Mutta Jujun rata kosahti oikeastaan vähän jo kepeille, kun meni kolmosväliin?! Kepit oli tummat ja suoraan putkesta, joten luulen että Juju ei vaan yksinkertaisesti erottanut vauhdissa oikeaa väliä. Olisi lämmittelyssä kannattanut ottaa kepit kertaalleen. Noh siitä jatkettiin, Juju jarrutti suorassa putkessa hyvin ja tuli renkaan oikein, vaikka oli 90 asteen kulmassa putkeen nähden. Keinukin oli ok, mutta sitten keinun jälkeinen hyppy-putki yhdistelmä vähän mietitytti. Oli tiukka käännös ja ansa putki odottamassa hypyn jälkeen, joten päätin ottaa vastakäännöksellä. Noh, Jujuhan kääntyi sitten niin tiukasti, että väärään päähän putkea se sujahti. Olisi varmaan mennyt ihan pienellä vekillä ja sitten peruskäännös. Noh, putken jälkeen tiukka välistä veto onnistui kyllä erinomaisen hyvin, ja loppu meni hienosti. Juju piti kaikki rimat, joka oli mahtavaa, ja keinun teki ihan hyvin, vaikka se vähän aluksi olikin jännä koliseva puukeinu.

Eli ei mainetta tuolta radalta. Kepit olisin voinut ohjata paremmin, ei olisi tuollaisessa paikassa pitänyt luottaa Jujuun niin paljon. Vastakäännöksellä tästä lähtien ohjaan ainoastaan täydet käännökset tai tosi tiukat paikat, koska kääntyy sillä niin jyrkästi.

Sitten Eräjärvelle paimentamaan. Päättymätön pentupäivillä oli koiria varmaan se vajaa 30 kaikkiaan, onneksi ihan kaikki ei paimentaneet (osa oli kasvattajan omia koiria ja osa vielä liian pieniä pentuja). Juju aloitti myös paimennuskierroksen, koska sattui olemaan mulla valmiina paikalla.

Tehtiin kierros taas aloittaen helpolla jutulla. Juju tosin joutui heti irrottamaan lampaat aidasta, mutta teki sen tosi rauhallisesti ja maltilla, mikä oli kiva. Eli aluksi ihan vain taas flänkit auki ja koira kuulolle. Tein muutamat kierrokset lampaiden ympärillä, vähän peruskuljetusta ja yksi kunnollinen haku. Juju jopa nosti lampaat kivasti ja meni niiden takana oikein maahan. Mutta hyvä mieli jäi, ei sekoiltu ja Juju toimi moitteetta. Ainoastaa stoppi voisi olla vielä napakampi, ja niin ettei saa tulla kaarelta sisään. Oikeastaan ihan flänkkitreenissä ei tulekkaan, mutta heti kauemmalla kaarella meinaa tulla.

Sitten olikin pitkä tauko, muuta tekivät myös yhden kierroksen, ja sitten vielä yhteiskuvaus päälle. Oli muuten ihan hivenen huvittavan vaikeeta saada reilut 20 koiraa samaan kuvaan, ja vielä siten että kuvausrekvisiittana oli vähän huterat heinäpaalit, missä osa koirista ei meinannut pystyä istumaan. Siropeppu Juju kyllä istui napakasti. Laitoin sen yläriviin Torrin viereen, kun ajattelin, että kun Torri on sellainen bitch että sille ei kyllä kukaan hypi silmille, ja Juju taas niin kiltti että se mielellään välttelee, niin Jujukin saa olla rauhassa Torrin vieressä. Hyvin Juju siellä istuikin, ihan hirveän pitkän aikaa, kun pennut ei pysyneet millään paikallaan, ja aikuisillakin koirilla se meinasi tuottaa tuskaa. Lopulta jonkinlainen otos saatiin, mä en ole vielä niitä kameralla otettuja kuvia saanut, joten tässä vain mun kännykällä ottama.


Toisella paimennuskierroksella oli tarkoitus laittaa lampaat häkkiin, ja tehdä ihan hiukan ajoa ja sitten luontaista kuljetusta. Häkkiin laitettiin lampaat kaksi kertaa. Jotenkin Juju tuntui aika väsyneeltä, eikä ottanut taaskaan niitä odota ja maahan käskyjä riittävän napakasti. Nuo lampaat on niin helppo häkittää, että niiden kanssa ei ongelmia tullut, mutta jos olisi ollut vähän aremmat lampaat, niin ne olisivat menneet aivan varmasti häkin ympäri. Suunnat Juju otti kyllä ihan ok. Mutta meni tosiaan niillä suuntakäskyillä aivan liian pitkiä kaaria. Mun pitäisi olla myös nopeampi käskyttämään, mutta kun se vaatii vielä vähän harjoittelua tuo käskeminenkin ja kaikkien käskyjen muistaminen. Ajatin Jujulla porukan poispäin häkistä toista häkitystä varten. Yllättäen Juju ajoi tosi hienosti pois tuossa kohtaa. Toinen häkitys oli helppo, lampaat kulki suoraan häkkiin. Siihen olisi kannattanut lopettaa suosiolla. Jujulla ei sujunut poispäinajo taas tuolla ei sitten millään. Yritti taas sitä samaa juttua että luistelee lampaista vähän vahingossa ohi ja sitten tuokin ne mulle. Huoh, turhautti kyllä tosi kovin. Ja sen huomasi. Tein sitten lopuksi ihan niin, että menin itse lampaille, ja kutsuin siitä Jujun luo, ja heti kun lampaat liikkui musta irti, niin lopetettiin se siihen. Sitten Juju sai tehdä vielä hetken luontaista ja häsläsi siinäkin sitten enemmän kuin normaalisti. Argh. No, mulle kyllä sanottiin sivusta, ettei se näyttänyt häsläykseltä, mutta en mä halua että Juju kuljettaa lampaita peruskuljetuksessa niin lähellä mua, että se joutuu sitten kiertelemään siellä takana, kun ei pysty kävellä vaan on pakko ravata. Ajoin sitten Jujua pois sieltä takaa ja kuljin itse niin hitaasti, että pakotin Jujun kuljetttamaan kävellen. Juju jopa teki kerran siten, että juoksi mun ja lampaiden ohi ikäänkuin pysäyttämään laumaa, vaikkei sen olisi tarvinnut.

Nyt jälkikäteen ajateltuna, mun olisi kannattanut jättää se treeni juurikin siihen vikaan häkkiin. Ihan turhaan ahnehdin treeniminuutteja, kun ei se sillä parantunut yhtään. Vähän hermostuin itseenikin siinä. Mulla oli myös eilen koko päivän kestänyt päänsärky toisella puolella päätä, joka varmaan vaikutti asiaan. Mutta Juju kuitenkin oli koko päivän taas mun ylpeyden aihe, kun jaksoi hienosti vieraita koiria, ei yhtään kiukutellut kenellekään (lukuunottamatta yhtä pikku pentua, joka meinasi kiivetä päälle, sille piti vähän murahtaa), ja teki kyllä kaikkensa saadakseen mamman ylpeeksi. Juju on kyllä niin <3. Huomasin miten se tuolla porukassa seurasi mua kaikkialle, ei harhaillut mihinkään, ei ollut kiinnostunut muista ihmisistä eikä oikeastaan koirista ja käyttäytyi muutenkin hienosti kokoajan. Paimennuksen loppuosan laitan kyllä oman ja koiran väsymyksen piikkiin.
___________________________________

Tänään ajattelin illalla mennä tekemään metsäjäljen vähän palauttavana treeninä. Keskiviikkona olisi vielä paimennusta, se taitaa olla viimeinen treeni ennen kisoja.


ps. niin kävihän meillä perjantainakin ihme juttu. Löydettiin metsästä setteri :D tai se löysi meidät. Oli karannut omistajalta. Ei jättänyt meitä rauhaan, joten otin sen kiinni. Nuori uros ja enemmän vauhtia kuin järkeä. Se tuli sitten meille illaksi, ja ilmottelin pitkin facebookkia että tämmönen löyty. Omistaja tuli hakemaan karkulaisen kotiin illalla. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti