keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Pitkiä pyhiä

Torstaina kävin illalla vielä talsimassa Jujulle 550m jäljen. Maasto oli aika haastavaa, oli paikoin hyvin vetistäkin, ja kalliopohjaa jne. Jäljellä oli kuusi (6) keppiä, kepit ei oikeastaan ollut hajustumassa ollenkaan, ja nappasin ne maasta juuri ennen jäljen tekoa. Aika ohuita tikkuja tuli taas valittua. Jälki vanheni noin 1h. Tehtiin esineet välissä.

Esineruutu oli jälleen noin 7x50m kaistale. Vein kaksi esinettä, molemmat niin että näki kun ne vietiin. Esineet oli Jujulle uusia. Molemmat nousi ilman ongelmia. Ekan kanssa taisi jäädä sekunniksi seisomaan esine suussa ennen palautusta, mutta muutoin oli oikein ok.


Jäljelle lähti hyvin, jälki lähti tien reunasta suoraan. Eka keppi nousi varmasti, tokan kepin jätti jostain syystä ottamatta (oon melko varma että kepin kohdalla kyllä tarkisti moneen kertaan, muttei nostanut keppiä silti). Loput nousi järjestään helposti. Ilmaisu ei vielä ole kovin hyvä, Juju saattaa edelleen lähteä keppi suussa jäljestämään, mutta on joka kerta kyllä tuonut kepin tiputtamatta, kun on saanut kehuja. Sai leikkiä jokaisella kepillä ja sai myös namipalkkaa jokaisella. Lopussa myös lelulla jackpotti. Hyvin meni jälkitreenit ja ilma oli mukava.
__________________________

Perjantaina aamulla mentiin juoksaritreeniin. Ensin matolla targettitreeniä lelulle juosten ja sitten puomin alasmenolankulla.

Mattotreenissä hyppäsi maton yli joku miljoona kertaa. En oikein tiedä edes miksi, ehkä oli liian ahdas tila tehdä tms, koska ihan järjestään laukka osui niin että hyppäsi yli. En halunnut hinkata tätä, joten odotin vain muutaman hyvän ja siirryttiin lankulle. Lankulla sitten homma sujuikin paremmin. Osumaprosentti oli tosi hyvä ja osumatkin ok. Oli vaan tosi outoa, kun puomilta sai tykittää suoraan putkeen, että meni aina putken kauimmaiseen päähän. Eli epäloogisimpaan. Tästä vähän väännettiin, otin ihan pelkästään putkeen lähettämistä puomin vierestä muutaman kerran ja vaikka suuntasin nenän kuinka kohti putken päätä, meinasi silti mennä toiseen päähän. Ihme aivopieru taas :D


Illalla ajeltiin Levekin kentälle ihka ekoihin tottistreeneihin. Juju sai kuunnella autossa muutamat ampumiset, eikä ainakaan autosta otettaessa ollut yhtään mitenkään jännittynyt. Ei vielä ammuttu sille kentällä. Hiljalleen. Kentällä otin ihan ensimmäisenä pitkän paikkamakuun BH koetta ajatellen, että jos olen siellä ekana makuuvuorossa. Makaili rauhassa, mutta aluksi haisteli ja vähän kuikuili muiden treeniä. Ei kyllä liiku mihinkään, mutta katselee kuin telkkaria muiden juttuja. Huomautin kuitenkin tästä. Treenikaveri kävi vähän häiriköimässä Jujua, silloin oikein skarppasi, kun häiriöitä tuli. Toiset yritti myös kutsua Jujua paikkamakuusta, eikä reagoinut mitenkään. Tiukasti tuijotti mun selkää :D

Paikkamakuun jälkeen tehtiin estettä. Alkuun epäröi ja tuli ohi muutaman kerran, olin tähän varautunut. Jujulle jää kovin helposti mielikuvia tehtävistä, ja koska viimeksi hiukan liukastui, ja vaikka sen jälkeen reippaasti tekikin, niin odotinkin että näin käy. Kuitenkin pienen rohkaisun jälkeen meni hienosti esteestä yli, molempiin suuntiin. Otettiin vielä vauhditta, ja vain muutama toisto. Juju kyllä kovin nätisti tuli alas esteeltä, ei mitään hasardiloikkia näkynyt. Sitten otettiin hyppyä. Aluksi muutama edes takaisin 80cm ja kun todettiin että juttu muistui mieleen helposti, nostettiin 90cm. Ekalla taisi kaataa esteen (kevyt pressueste) mutta rohkaistui ja teki seuraavat karsealla ilmavaralla. Ei otettu kuin muutama hyppy, ja lopetettiin hyvään. En uskalla metristä vielä ottaa, haluan että menee 90cm yli kuin vettä vaan ennen metrisen kokeilemista. Juju on kuitenkin aika pieni koira, ja 90cm vähän jännitti jo. Samoin mun pitää saada oma pää kylmäksi tuon suhteen.

Juju pääsi vielä Hiskin ja Vilin kanssa metsään juoksemaan. Oli kivoja poikia :)
_____________________________

Lauantaina ja sunnuntaina oli Jujulla vapaata. Lenkkeiltiin kyllä, mutta noin muuten sai olla vapaalla.

_____________________________

Vappupäivänä maanantaina mentiin iltapäivästä maastotreeniin. Luvassa oli esineitä ja jälkeä. Treenikoutsi tallasi Jujulle noin 600m jäljen, neljällä kepillä. Jäljen alussa oli lyhyt, noin parimetrinen "janan alku". Lähetin tien reunasta janalle, ja Juju jäi pyörimään jäljen alkuun, ei selkeästi ymmärtänyt tehtävän antoa heti. Lähti kuitenkin jäljelle hyvin. Mentiin varmaan se 300m ennen ensimmäistäkään keppiä, ja ajattelinkin jo että ei se niitä nosta, vieraan hajuiset kepit haastavalla jäljellä, ei varmasti nosta. Mutta nosti, nosti itseasiassa lopulta kaikki! Maasto oli jälleen aika haastava, oli polunylitystä ja kaikkea. Mutta hienosti pikkulikka hommansa hoiti.

Esineruutu oli 50x50m ja me otettiin sinne kolme esinettä, jotka vietiin yksitellen. Eli kaistaletyyppisesti tehtiin edelleen. Ekan esineen vei vieras etukäteen (oli myös vieraat esineet) ilman että Juju näki. Vähän epävarmasti lähti ruutuun, mutta lähti ja toi esineen hienosti. Toinen esine oli tarkoitus viedä niin että Juju näkee (kun en ollut varma ymmärtääkö lähteä etsimään seuraavaa), mutta treenikaveri olikin ehtinyt sen viedä mun palkatessa, joten tällä mentiin. Lähetin Jujun vähän esinelinjan sivusta (samat esineen paikat oli muillakin joten tiesin missä se on), Juju sai hajun heti (esine lähetyslinjan edessä suoraan) ja nosti esineen varmasti. Viimeinen esine vietiin niin että Juju sai katsoa, ja kyllähän se katsoikin. Esine oli kauimmainen, oikeassa takanurkassa. Lähti kuitenkin kuin ohjus hakemaan, upposi suoraan sen 50m. Taisi mennä 20sek kun esine löytyi.

Maastosta lähdettiin vielä tottiskentälle tekemään lyhyet treenit. Treenattiin kaikki samaan aikaan, se ei Jujua häirinnyt. Otin jälleen estettä ja hyppyä. Esteelle meni tällä kertaa epäröimättä, kiipesi hyvin. Otin sitten patukan, joka suureksi yllätykseksi olikin Jujun mielestä kauhean kiva. Ei päästänyt irti patukasta millään. Oon jotenkin ajatellut ettei Juju tykkään tuon tyyppisistä leluista, mutta nyt se ainakin oli tosi mieluinen. Pyysin sitten Jujua kiipeämään patukan kanssa estettä yli. Ja sinnehän se meni. Ei ongelmaa. Tehtiin myös noudon loppuosaa, että jätin Jujun patukan kanssa esteen toiselle puolelle ja kutsuin sieltä. Vielä ei tajunnut että pitää mennä aina esteen yli. Mutta helpotettuna, siten että näki mut, teki hyvin.


Hyppyä otettiin myös ja sitä 90cm korkeutta. Ensin ilman patukkaa. Kaatoi esteen taas ekalla, ja tätä vähän säikähti. Joten tokalla oli epävarma. Pienen yrityksen jälkeen kuitenkin teki hienoja ylityksiä. En ottanut montaa. Laskin esteen 80cm, ja tehtiin sen yli patukan kanssa noudon palautuksia. Aluksi ei meinannu hypätä millään 80cm patukan kanssa, ei millään. Mutta sekin oli lähinnä kiinni siitä, ettei vaan tajunnut mitä piti tehdä. Kun kerran tuli yli, tuli tosi hienosti, ja sen jälkeen tuli tyylikkäästi ja puhtaasti joka kerta.

Treenit meni kyllä tosi mahtavasti, olin äärimmäisen tyytyväinen Jujuun.
_____________________________

Tiistaina mentiin aamusta kalkittamaan ja mullittamaan meidän lammasaitausta. Parin viikon päästä tulis lampaat jaiks :D

Sieltä suoraan Somerolle paimentamaan. Meillä siis ei ole lammasaitauksessa vielä eläimiä, eikä näin ollen ollut tarvetta puhdistaa kengän ja tassunpohjia.

Ihan ekaksi saatiin hakea Marikan ja Wenjan avustuksella lampaat sisältä ulos. Juju sai hakea lampaat perältä ja työntää ne ovelle, Wenja blokkasi toisen pään. Ajattelin että Jujua olisi jännittänyt enemmänkin, mutta tosi rohkeasti se meni lampaiden takaa aidan välistä ja irrotti koko porukan liikkeelle. Saatiin lampaat ovesta pihalle, ja sitten työnnettiin ne vähän pidemmälle pellolle, ettei ne ängenneet heti takaisin sisälle. Sitten siirryttiin pyörötarhaan tekemään reunasta irrotuksia. Häkkitreeniä pitäisi myös päästä tekemään jonkin verran, koska ahtaat paikat on edelleen vähän pahoja Jujulle. Aluksi irrotuksissakin jännitti ja vauhti kohosi, mutta lopuksi saatiin kyllä ihan superhienoja irrotuksia tehtyä. Lähetin myös kauempaa Jujun lampaille ja vaikka valmistuin itse siihen että Jujulla pettää pokka, niin eipä pettänyt. Tosi kauniisti irrotteli. Jotenkin muutenkin tuntui kivalta tehdä Juju kanssa. Tuntui että se otti aikalailla kaikki stopit hyvin, rauhoittui, mutta jos en antanut stoppikäskyä, niin jatkoi hommia. Oli jotenkin tosi hyvällä päällä, ei liian itsekeskeinen mutta tosi intensiivinen kuitenkin. Totteli hyvin. Ja lähti tosi kivasti ppajoon myös.


Toisella kierroksella saatiin taas hakea porukka ensin sisältä toiselle koirakolle, tällä kertaa mentiin yksin. Hyvin malttoi antaa tilaa, että lampaat pääsi ulos ilman hysteriaa. Tosi hienosti työnsi myös porukan ulos tarhasta, mutta sitten tuli kiire, kun en ehtinyt laittaa porttia (en kyllä olisi hoksannutkaan, vaikka olisin ehtinyt...) kiinni, ja piti saada lauma äkkiä hallintaan ettei ne karanneet toisen treeniporukan lauman sekaan. Lopulta kun ehdin lähettää Jujun oikean kautta, se lähti vähän ahtaasti, mutta kyllä se sai hienosti porukan pysähtymään ja käännettyä. Sitten tulikin toisen kerran kiire, kun en hoksannut sitä porttia, niin päästä aidan välistä kääntämään porukka pois portilta. Osa lipesi tässä kohtaa takaisin sisälle, ja Juju ensin meinasi lähteä niitä hakemaan, mutta käskin sen sitten jäämään pitämään sitä laumaa mikä ehdittiin ottaa. Huh :D

Jätettiin se lauma sitten toiselle koirakolle, ja lähdettiin hakemaan oma lauma pellon keskeltä häkistä (toinen treenaaja jätti lampaat meille sinne). Se oli pienempi porukka, jonka kanssa oli helpompi tehdä ppajoa, mikä oli tokan kierroksen aihe. Ajettiin pellon päästä päähän, ja hyvin kyllä meni. Välillä tuntui vähän siltä että Juju väsyi kovin, koska välillä se vähän ikäänkuin yritti taas luistaa lampaiden eteen stoppaamaan niitä, mutta huomautin näistä ja pyysin ajamaan kohti ja näin sitten tapahtuikin. Helposti Juju lähtee kääntämään porukkaa mua kohti vahingossa, ja tätä sain olla korjaamassa vähän väliä. Mutta pääasia, että ajaa kunnolla pp, eikä venkoile ja syö paskaa. Myös vedon suuntaan ajo meni hienosti, ehdin hyvin flänkkäyttämään Jujua kun lampaat yritti lähteä juoksemaan, eikä ne muutaman kerran jälkeen enää juosseetkaan. Kun päästiin takaisin alkuperäiseen paikkaan, laitettiin vielä lampaat häkkiin. Tässäkin oli tekemistä, koska porukka ei mennytkään ihan vaan laittamalla sisälle. :D Muu porukasta meni mutta aina samat kaksi lammasta meni portista ohi, ja itsekin aluksi olin hölmösti portin edessä, enkä pitänyt omaa puolta. Somerolla nämä lampaat ei väistäneet ihmistä kauheasti, joten oman puolen pitäminen oli vaikeaa muutenkin. Saatiin kuitenkin lampaat häkkiin. Ja tässä vaiheessa kiitin koiraa reilusti. Otettiin lampaat häkistä laittamalla koira häkkiin, Juju oli suht lungisti ja totteli stoppia, mikä oli hyvä. Rauhassa lampaat ulos ja lauma haltuun. Vielä muutama tönäisy ppajoa, niin että sain hyvä mielikuvan jäämään päähän. Eli hyväksyin vain ihan suoraa ppajoa, en yhtään mitään luisumista jommalle kummalle kyljelle. Sitten käskin Jujun maahan, ja odottelin että lauma alkoi syödä, eli rauhoittui paikalleen. Sitten kutsuin Jujun pois.


Mahtavat treenit oli ja Juju toimi tosi kivasti. :) Kiva nähdä miten se kehittyy hiljalleen oikeaan suuntaan ja saa itseluottamusta myös vaikeissa paikoissa.
____________________________

Tänään keskiviikkona aamulla mentiin hallille juoksarihommiin jälleen. Ihan muutama mattotoisto, ja sitten alasmenolankulle. Heti ekalla osui, mutta sen jälkeen tuli useampi huti. En sitten tiedä oli ekakin vähän niinkuin vahinko-osuma. Saatiin kyllä osumia taasen, muutama jackpotti ja muut ihan ok. Vauhti oli hyvä, ja se onkin nyt kriteeri nro 1. Tuli kyllä selkeitä loikkiakia, en sanonut näistä mitään, sai aina tykittää putkeen, mutta loikista ei palloa. Jackpottipalkka erotettiin muista kunnolla. Olisi voinut lopettaa jo aiemminkin taas :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti