tiistai 5. syyskuuta 2017

Kasviskisa ja muita humputuksia

Perjantaina aamulla oltiin aksaamassa. Tarkoitus oli tehdä lyhkäset helpot treenit, vähän palauttavaa. Keinulle halusin tehdä niitä takana leikkauksia nyt urakalla, koska se oli hiukan vaikeaa (huono keinu) kisoissa. Näitä ei nyt olekaan muistuteltu, mutta lähti etenemään hyvin. Lisäksi muistuttelin keinun vapautuksesta, meillä on sellainen puolittainen pysäytys kisoissa, mutten halua että Juju hyppää alas ennen kuin keinu on alhaalla. Ponnistaa muuten keinun omaan mahaansa.

Juoksareita tehtiin ehkä vähän liian vaikeaa. Toisessa päässä oli suoraan vinossa oleva hyppy, ja toisessa hyvin lyhyellä välillä takaakiertohyppy. Puomin jälkeiset takaakierrot on olleet hyviä, jos välimatka puomilta hypylle on ollut riittävä. Nyt jouduttiin vähän hölläämääm jopa kriteeristä, koska oli vaikeaa. Suoralla osui joka kerta hyvin, että ei ollut nyt ymmärryksestä kiinni, vaan tilanne oli vaan liian vaikea. Joka kerta meni takaa kiertoon kyllä, ei siinä. Ja osui kyllä kontaktillekin, mutta meidän kriteeriin liian ylös. Joutui niin voimakkaasti jarruttaa jo alastulolankulla. Pitää niitä tiukkojankin käännöksiä alkaa treenata, niin saadaan tuohon varmuutta. Mulla ei ollut myöskään mattoa mukana, niin ei ollut oikein keinoa helpottaa. Siksikään en lähtenyt vääntämään asiasta.


_________________________________

Lauantaina paimennettiin Jumesniemessä. Piti ottaa ratatreeniä, mutta treeniporukan supistuessa tehtiinkin Annen kanssa pelkästään hakuja ja vähän pitkiä ajoja aitoja myöden. 

Haut oli joka kerta vähän ahtaat loppuosasta, niinkuin on ollut aina. Ei laajentanut lisäkäskylläkään niin paljon kuin olisin halunnut. Mutta videolta kun katsoin, niin kyllä se ihan ok oli kuitenkin ja kaaren muoto on kaunis. Annoin vähän painetta lähettäessä, ekalla ei meinannut älytä edes lähteä, matka oli niin pitkä. Otettiin useampi oikea, ja sitten lähempää myös vasenta. 

Toisella kierroksella otettiin ajoa. Ajoin pitkää linjaa edes takaisin vetoon päin ja vedosta pois. Vetoon päin on kyllä vaikeaa, ei millään uskalla ottaa flänkkejä kunnolla, kun tuntee vedon. Lisäksi tehtiin aidan vieressä lähietäisyydeltä flänkkejä, niin että sanoin painostaen käskyt ja tarkoitus oli saada koira ottamaan etäisyyttä flänkillä. Pelasikin ihan hyvin ja vaikka välillä lähti jopa hiukan pois lampailta, olin tyytyväinen, että sain idean myytyä. Peruskuljetuksessa meinasi väkisin työntää lampaat ohi, mutta totteli yllättäen steady käskyä.


_________________________________

Sunnuntaina oli sitten bortsuja taas vähäksi aikaa, kun oli Päättymätön päivät Eräjärvellä. Me ei ollakaan tänä vuonna käyty yhtään kertaa Jepulassa paimentamassa tai muutenkaan. On riittänyt hommia muutenkin. Oli kiva nähdä ihmisiä, vaikka Jujun sukua ei paikalla ollutkaan muita. 

Päivä starttasi hyvin vakavamielisellä rallytoko kilpailulla, jossa oli tietysti omaa maustetta mukana. Rata sisälsi perus maahanmenon, pujottelun, houkutuksen jne lisäksi myös noutoruudun, renkaan, kaukot, vapaamuotoisen tempun ja eteenlähetyksen siivekkeiden väliin. Juju vetäsi radan aika suvereenisti. Ainoastaan noutoruutu aiheutti päänvaivaa, kun olikin leluja ja kaikkea mitä sai ottaa. Tähän asti on saanut ottaa vain noutokapuloita. Luoksari lyhyellä matkalla oli myös taas huono. En oikein tiedä tulenko ikinä saamaan sitä korjattua, kun se on vaan aina hidas. Mööh...


Päivä jatkui ruokailulla ja siitä sitten paimentamaan. Otin Jujun ensin pikkupyöröön, jossa pyörittelin aikani. Juju oli aika kierroksilla, mutta käsitteli lampaita kiltisti. Menin lopuksi myös itse ulkopuolelle, ja sieltä ohjasin. Toimi hyvin, ja meni näin jopa kauniimmin aitojen ja lampaiden väliin. 

Toisella kierroksella otin pellolla. Ajettiin ensin lampaita aikamme, jotta saatiin lauma rauhoittumaan. Porukassa oli yksi joka oli jo tatti otsassa pentujen pyörityksestä. Lauma kuitenkin Jujun kanssa rauhottui ja se yksikin alkoi pysyä porukassa. Saatiin kivojakin pätkiä, ja Juju hienosti painoi vetoa vastaan, kun lampailla oli kova veto nurkkaan. Oli tyytyväinen. Otettiin myös pillikäskyjä vähän. Ekaa kertaa otin myös vasemman pillikäskyn mukaan. Oikealle lähtee jo aika kivasti, vasempaan nyt tietty vaatii rutiinia, justiinsa se sille vasta esiteltiin. Pilli pysäytyksella ei myöskään mene ollenkaan maahan, mutta se ei oikeastaan haittaa yhtään. Maahan stoppia en tule Jujulle edes tarvitsemaan jatkossa luultavasti muutakuin lähityöskentelyssä. Se on sen verran rauhallinen ja kiltti, ei painosta eläimiä liikaa, niin sen ei tarvitse stopata maahan esim. ajossa tai nostossa. Muutenkin olen tässä nyt kokoajan vaan enemmän sitä mieltä että maahan stoppaus ja jumppa maahan-aja-maahan-aja on seurausta siitä, että koira ajaa liian kovaa, eikä ole ohjaajalla hallussa. Maahan stoppi on ainoa pelastuskeino silloin. Mieluummin opetan tasaisen ajon ja rauhallisen noston, kuin että ajoon lähdetään kuin tykin suusta, ja sitten ainoa millä saan sen kauemmas lampaista on käskemällä maahan.

Palkintojen jaossa selvisi, että Juju voitti kasviskilpailun. Palkinnoksi saatiin liikaa dentastixejä, ja punottu pupu joka oli Jujun mielestä ihana. Janita otti Jujusta passikuvia, toivottavasti niitä saadaan jossain kohtaa esille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti