torstai 7. syyskuuta 2017

Mitä tänään syötäisiin?

Koska (harrastus-)koiran ruokinta on omasta mielestä aika mielenkiintoinen aihe, niin keräsin viikon ajalta Jujun ruokailusta päiväkirjatyyliin, mitä se milloinkin on syönyt. Tässä tekstin lomassa siis Jujun viikon ruokailut. Ruokien sekään laitan aina vettä, joskus enemmän, joskus vähemmän, päivän aktiviteeteistä riippuen. Vesi auttaa lihasten palautumista, ja on tietty muutenkin tosi tärkeä juttu. Aamuruoka on niin tylsä kuvattava, ja joka aamu sama, että siitä vain yksi kuva:

Aamun tylsyys 1dl nappulaa.
Juju syö pääasiassa noin 50/50 systeemillä liian laadukasta nappulaa ja lihaa. Useimmiten nykyään suhde on enemmän 60/40 lihan eduksi. Nappula on tällä hetkellä Wolf Of Wildernessin Wild Hills Kana/Ankkaa. Aikaisemmin on syönyt HauHaun Kana-Riisiä (silloin kun mulle tuli) mutta koska se oli silloin ainoana ruokana, halusin laadukkaamman nappulan. Vaihdoin silloin ensin ProBoosterin pentunappulaan, joka sopi hyvin, mutta kun vuoden ikäisenä vaihdettiin saman merkin aikuisnappulaan, niin ensin laihtui hulluna perusnappulasta, ja sitten kun syötin edelleen saman merkin No Grainia, jossa isompi rasva, tippui karva ja korvat kutisi. En tiedä mistä johtui, voi olla että oli sattumaakin, mihin aikaan vuodesta osui. Joskus Jujulla kutisee korvat karvanlähtöaikaan myös. Mutta vaihtamalla parani, ja kauan aikaa söi Golden Eaglen Fresh Farmia, ja se sopi älyttömän hyvin ja määrät oli aika pieniä mitä tarvitsi antaa, jotta pysyi hyvässä kunnossa. Kuitenkin oikeastaan aina kun Juju söi pelkkää nappulaa, paskan määrä oli aika iso, ja maha usein enemmän tai vähemmän löysällä ja Biobact kuului sen vakio ruokailuun. Tässä vaiheessa tuli mukaan myös liha yhä enenevimmissä määrin. Nyt kun lihan määrä on useimmiten enemmän kuin puolet Jujun kupissa, niin halusin alkaa etsiä vähän vastaavaa nappulaa kuin tuo GE, mutta vähän halvempaa. Sitten aikani etsittyäni, parhaiten tuota vastaava sisällöltään ja hinnaltaan kolmanneksen pienempi oli tämä WoW nappula. Se maistuu ja menee lihan ohella loistavasti.

Silakkafilettä noin 50g, kennelrehun sontajauhelihaa oisko 150g, nappuloita koristeena puoli desiä ja lisät.

Broilerin palalihaa 200g, naudan sydäntä 50g, possun maksaa 50g, nappuloita puoli desiä ja lisät. Raskaampi päivä.
Lihat sitten puolestaan tulee tätä nykyä enimmäkseen (viimeisen vuoden aikana oikeastaan kokonaan) Vauhti-Raksulta. Laadullisesti olen ollut tosi tyytyväinen kaikkeen mitä olen sieltä ottanut, ja palvelu pelaa loistavasti. Kennel-Rehua käytin aikaisemmin enemmän, mutta olin tosi pettynyt niiden jauhelihaan (rusto-lihaskalvomössöä) ja kalkkunaan (ei erota mitä se on, kun on niin hienoa pastaa), enkä laiskuuttani jaksa alkaa yhdistellä monen eri toimittajan tuotteita keskenään. Lisäksi mä mieluummin maksan vähän enemmän laadukkaammasta lihasta, jolloin sitä myös tarvitsee syöttää hiukan vähemmän. Viimeisessä tilauksessa oli Vauhti-Raksun naudan jauhelihaa, sika-nauta (se parempi), naudan sydän, broilerin palalihaa (ykkösherkku), broilerin luutonta jauhelihaa, poron kuivattua kaulalihaa ja murr-kissin sian palalihaa. Lisäksi Juju saa 1-2krt viikossa maksaa (sian tai naudan) ja kerran viikossa kalaa (villiä, yleensä silakkaa tai muikkua). Ja joskus rankempien treenien tai pitkien kisapäivien jälkeen annan lihaista rasvaa boosteriksi. Kananmunaa lisäilen kun muistan. Joskus laitan kaurahiutaleita tai pellavaa kuidun takia, tai jos maha vähän löysällä.

Eilisen broiskun loput vajaa 200g, lihaista rasvaa lisänä noin 50g, nappuloita puoli desiä ja lisät. Kevyt päivä.

Vauhtiraksun luuton ja sidekudokseton nauta-sika 250g  nappuloita puoli desiä ja lisät.

Näiden lisäksi Juju saa lisänä D-vitamiini, sinkkiä ja magnesiumia. Magnesiumia ei välttämättä laskennallisesti tarvitse, mutta olen kokenut tämmöisellä harrastuskoiralla sen lihashuollollisena lisänä, ja aina kun Juju kun saa magnesiumia annoksen, se on seuraavana päivänä älyttömän irtonainen liikkeiltään, eli selvästi vaikuttaa paljon palautumiseen ja lihasjumeihin. Joskus saa kalaöljyä (karvan lähdön aikaan lähinnä). Joskus laitan ruokaan ripauksen suolaa (vaikka Jodia ei laskennallisesti tarvitse lisätä).

Sama kuin edellisenä päivänä.

Jauhelihan rippeet 50g, nappuloita puoli desiä, lisät ja broilerin jalka. Kevyempi päivä.
Näiden lisäksi Juju syö joskus harvoin rustoja ja broilerin jalkoja ajanvietteenä. Kuivatuista käy poron lihan lisäksi esim. naudan päänahka ja niskajänne hampaiden pesuun.

Nameina käytetään nykyisin lähinnä naturis pötköjä, joita tilailen Ilowillalta 10 pötkön laatikoissa. Jos unohdan paloitella valmiiksi pakkaseen näitä, niin varalla on Natural Menun pentunappulaa.

Sian palalihaa 250g, maksaa noin 50g, nappuloita puoli desiä ja lisät. 

Vahtaajat hommissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti