sunnuntai 8. tammikuuta 2017

Pitkääkin pidempi päivitys

Viimeisen puomiavautumisen jälkeen onkin ollut kivoja treenejä. Jotenkin itsellä vierähti painoa harteilta, kun tein päätöksen pysäripuomin heivaamisesta. Ehkä siitä tulee vielä Jujulle yhtä kiva este kun Aasta!

Aloitettiin mattotreenit oikeastaan samana päivänä illalla kun päätös kypsyi. Niinkuin arvelin, oli mattojutut Jujulle tosi helppoja oivaltaa. En ole käyttänyt mitään käskyjä, vaan antanut sen tarjota matolle menoa. Olen myös palkkaillut kuppiin niin että olen vapauttanut maton takaa ja on saanut mennä maton läpi kupille. Näissä olen vähän innostanut ja sanonut hiljaa run kun olen päästänyt irti. Idea on ollut Jujulle helppo hoksata ja tarjoaakin mattoa jo mukavasti. Välillä olen pyytänyt että oikein hetsaa matolle kun sinne menee, eli niiaa ja tarjoaa nenäkosketusta tai vastaavaa eli korostaa tuota matolle menoa. Välillä olen vaan palkannut heittämällä namin matolta ulos. En ole palkannut matolle kertaakaan, vaan aina poispäin matosta. En ole välittänyt vauhdista, enkä siitä jos tarjoaa pysäytystä, vaan sitten "mene vaan" kehoituksella päästänyt palkalle. Olen sanonut palkkasanan jes vahvistamaan kosketuspaikkaa, ja käyttänyt naksutinta. Olen pitänyt kriteerinä, että kosketus tulee kaikilla tassuilla, mutta aina näin ei ole, ja olen palkannut silti. Olen tässä vähän epävarma, että pitäisikö kriteeri tarkentaa niin että kaikki jalat koskee, vai vain että joku koskee...pitää tutkiskella.

Ollaan tehty myös perusasentotreenejä kotona, silmällä pitäen sunnuntain kisoja. Eihän niille tässä kohtaa paljon voi, mutta tehdään mitä ehditään.
___________________________________

Torstaina korkattiin sitten vuoden paimennuskausi. Ajeltiin Somerolle Marikan oppiin, ja rapsakka 22 asteen pakkanen teki hommasta astetta haastavampaa. Olin varautunut, että treenataan treenihallissa, mutta koska auringonpaiste, niin treenattiin eka kierros pellolla isolla laumalla. Juju sai ajaa porukan laitumen toiseen päähän, jossa tehtiin flänkkejä ja tasapainosta pois tulemista. Juju toimi kivasti pellolla, ajoi sopivasti, ja rauhallisesti ja totteli flänkkikäskyt. Yhdellä kerralla petti pokka ja vauhti kasvoi lauman takana, mutta noi pääasiassa teki hyvin. Jännitti kyllä kovasti, kun välillä aina pysähtyi haistelemaan, ja syömään kakkaa. Pellon toisessa päässä huomattiin juuri se meidän perusongelma nostossa, eli Juju ei haluaisi nostaa poispäin ajossa porukkaa liikkelle. Vähän siis kantti loppuu ja mieluummin lähtisi kiertämään.


Näitä sitten harjoiteltiin tokalla kierroksella sisähallissa. Aluksi oli vaikeaa, kun ahtaat tilat aiheuttaa aina samaa hämmennystä ja epävarmuutta, mutta oi että miten hienosti se sitten kuitenkin kohtasi eläimiä, varsinkin alussa. Saatiin kolme onnistunutta toistoa, jossa Juju sai ajaa kolmen porukan irti mun jaloista ja kujaan, josta sitten pyöräytettiin porukka taas toiseen suuntaan. Ekaa kertaa näin, että Juju oikeasti haastoi lampaita. Ja sai hyviä kokemuksia sitten kun porukka liikkui alta pois. Lopussa näkyi henkinen väsymys kun Juju alkoi taas haistella.
_________________________________

Perjantaina aamulla oltiin Päättymättömien porukassa tokoilemassa. Me tehtiin kaikki ALO liikkeet läpi liikkuroituna, ja lisäksi otin ohjatun noudon liikkuroituna ja ekaa kertaa otettiin myös tunnari, niin että vieras vei palikat.

ALO liikkeet sujui hyvin, estehypyssä oli epävarmuutta, mutta uusinnalla tosi hyvä. Seuraus oli bueno, kapulan pidossa ihan vähän liikutteli kapulaa. Tätä pitääkin muistuttaa, koska selkeästi treenaamattomuus tässä vaikuttaa. Vähän rauhaton pito.

Ohjattu nouto, treenikaveri vei kapulat, ja liikkuroi. En seurauttanut merkille, vaan käänsin namin kanssa. Oli selvästi vaikeampi kuin mitä ollaan tehty, Juju lähti hakemaan oikeaan suuntaan, mutta kun kapula olikin kaukana takaviistossa ja aika lähellä keskikapulaa (metalli) niin meinasi hakea keskimmäisen. Otin takaisin merkille, en antanut hakea. Otettiin uusi lähetys, nyt oikein ja palkka vauhdista. Toistolla tosi hyvä, lähetin toiselle. Liikkurin viedessä kapulat, annoin vihjeen missä, ja katsoi silloin liikkuria.

Tunnari otettiin niin, että juju sai katsoa kapuloiden viennin, sitten mentiin lähemmäs ja vapautin etsimään. Haisteli hyvin, ja toi oman, taitava!
_________________________________

Lauantaina oli Jujulla vapaapäivä. Sunnuntaina sitten tokokoe.


Koe oli iltapäivällä Tamskin hallissa. Koe oli noin 45min myöhässä, joten odottelua tuli. Käytiin lenkillä, ja Juju juoksikin itsensä aika tappiin siellä. Laitoin häkkiin odottamaan. ALOssa oli 9 koiraa, me oltiin tokavikana lähtövuorossa.

Paikkamakuu 10: Hienosti! Olin keskimmäisenä (tietty) kolmen paikkisryhmässä. Juju ei totellut naapuria, ja makaili rauhassa. Mua jännitti. Vähän liikutti toista etujalkaa jossain kohtaa. Myös sivulle hyvin. Tuomari sanoi ettei oikeastaan edes huomannut koko koiraa, kun niin rauhassa makoili.

Sitten tauko, ja kehään. Virittelin tässä välissä vähän seurausta ja kaukoja, ja Juju oli jo tässä vaiheessa mun mielestä vähän ulapalla, mä en oikein osaa edes sanoa, mitä se ihmetteli, mutte millään olisi halunnut keskittyä seuraukseen tai muuhunkaan. Kapulan pitoa otettiin myös vähän, ja tässä jouduin korjaamaan sen tekemisiä.

Seuraus 8,5: Ei lähtenyt alussa heti mukaan, ja haahuili. Ei tosiaankaan ollut Jujulle tyypillistä seurausta. Sitten kun tuli juoksuosuus (joka oli onneksi alussa) niin hoksasi että mitä täällä tehdään. Oli jotenkin ihan outo tässä. Myös täyskäännöksessä oli vähän löysä, vaikka virittelyssä teki hyvin.

Jäävä (makuu) 8: Sama juttu! Ei lähtenyt heti mukaan, vaan jähmi, reagoin liikkurin käskyyn, meinasi ennakoida maahanmenoa. Ei mennyt onneksi, mutta reagoi kuitenkin.

Luoksetulo 9: Vähän oli hidasta meno, tuli kuitenkin aika hyvin laukalla, mutta hidasta oli juu. Hyvin eteen ja sivulle suora. Tässä vähän kehuin vaisusti...

Kapula 9,5: Piti hyvin, mutta tavallaan hypähti ottamaan kapulaa.

Kaukot 9,5: Kaukot, meidän vahvuus. Myös istuminen oli hyvä. Maahan sivulta vähän tahmea, joten siitä pistevähennys.

Estehyppy 8: Mä en tosiaankaan tiedä mitä tässä tapahtui, mutta Juju oli tosi tahmea. Kyllähän se sitten teki, mutta ravasi sekä alussa että eteentulossa, ja sivullekin vino. Oli tosi varovainen.

Kokonaisvaikutus 10: Tuomari sanoi, että Juju teki iloisesti ja varmasti, mutta se on vähän tahmea ja hidas. Teknisesti kuulemma osaa, ja on hallussa hyvin, mutta lisää vauhtia ja voimaa tarvitaan.

Tällä kuitenkin ALO1 183,5p sij. 1 ja KP.Olin tietysti iloinen tuloksista, mutta jotenkin ei tuntunut itsestä niin hyvältä mitä pisteet antoi ymmärtää. Tätä täytyy vähän analysoida, mikä meni pieleen kun mielentila Jujulla oli niin jähmeä. Kyllähän se teki, ja liikkeiden välitkin oli ihan ok, mutta jotenkin ei palkkautunut yhtä hyvin kun treeneissä, ja oli jotenkin huolestuneen oloinen. Samoin tarvitaan treeniä ihan hirveästi tuohon kehään menoon, Juju ei pysty siinä yhtään keskittyä, ja se vaikutti tosi paljon heti alkuun tuohon seuraukseen.

Treeniin:
-luoksariin ja estehyppyyn uusin motivaatio ideoita. Miksi se jähmi? Voi tietysti olla vaan huono päiväkin, että en tästä liikaa stressaisi.
-kehään menot, niitä pitää ehdottomasti palkata ja tehdä. Oli tosi vaikeaa. Jujun kanssa pitäisi varmaan mennä hihnatta, periaatteessa vaikka vierellä käskyllä, koska kun nyt ei keskittynyt, niin vetää hihnassa, ja sitten ahdistuu siitä. Lisäksi, jos katselee kehässä niin hirveästi niinkuin nyt, niin ei pysty keskittymään ja ottamaan kontaktia.
-seurauksen ekat askeleet työn alle ja kovaan motivaatiotreeniin. Nyt jostain syystä jäi molemmissa vain istumaan kun sanoin käskyn, ja sitten vasta havahtui, kun käännyin katsomaan...tosi outo juttu. Tämä kyllä tapahtui kerran perjantain treeneissäkin.
-liikkurin kanssa pitäisi päästä treenaamaan. Nyt kun reagoi kuitenkin liikkuriin jonkin verran.

Me tullaan kyllä tokossa hakemaan kisakokemusta, ja siksi treenataan vielä alon liikkeitä ja kisataan alossa, kun kerran voidaan. Siihen asti kun voidaan niin tehdään näin. Eli TK1 asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti